VIF U17 tar steget upp
2015-10-31 11:03
Spelarna i Vellinge IF U17-trupp tar från och med vecka 45 steget upp i klubbens seniortrupp. Seniortruppen kommer fortsättningsvis att ledas av klubbens nye huvudansvarige tränare Roger Nilsson. Roger har de senaste sju säsongerna varit tränare för framgångsrika Husie IF. Vi nuvarande ledare i VIF U17 är väldigt, väldigt nöjda med att Roger har valt att ta hand om våra duktiga grabbar och lotsa dom vidare i utvecklingen. 
Vi hälsar Roger varmt välkommen till Vellinge IF!

Träningstider från vecka 45
Måndagar 18.30-20.00, inomhusfotboll i Södervångshallen (Johan)
Tisdagar 18.30-20.00, utomhusfotboll på Vanningen IP (Roger)
Torsdagar 20.00-21.30, utomhusfotboll på Vanningen IP (Roger)

//Bosse & Johan
Lysande attackfotboll av VIF U17
2015-09-17 07:48

Vi har spelat boll mot många duktiga lag i Skåneserien under året. Och bäst av dem alla har utan tvekan gårdagens Landskrona BOiS-lag varit. De flesta av de svartvita grabbarna spelar ”till vardags” i pojkallsvenskan och det var rätt uppenbart att BOiSarna hade stora förväntningar på en klar hemmaseger. Med fyra ledare och fem avbytare på bänken skulle de göra processen kort med Vellinge U17. De kunde inte haft mer fel…


Uppladdningen inför BOiS-matchen kunde ha varit bättre. Kvällen innan skadades Anton på A‑lagsträningen och Hampus fick därför ta plats mellan stolparna (vilket han gjorde med bravur). På grund av skador och sjukdomar fick vi åka till Landskrona IP med endast en avbytare. Matchen startade redan 18.00 vilket innebar att vi fick slänga i oss lite mat och hann bara med tio minuter uppvärmning inför avspark…


Vi var förvarnade om vilket lag som BOiS skulle starta med. Och därmed hur bollinnehavet förmodligen skulle se ut. Det är alltid viktigt att matcha våra enskilda spelares (och därmed lagets) styrkor mot motståndarnas. Så vi gjorde en rad ändringar och gick tillbaka till gamla hederliga 442 och satte två av våra snabbaste spelare på ytterbackspositionerna – Anton och Gustav. Marcus fick en ny lekkamrat på topp i form av hemvändaren Calle Wreme. Deras uppgift var att falla ner i det offensiva försvarsspelet. Och samtidigt hota på djupet vid våra omställningar. Det fungerade mycket väl matchen igenom. Redan efter några minuter vände Calle bort BOiS högerback och dunkade ett skott i stolpen. Det satte en rätt bra förvirring i huvudet på BOiSarna. Konsekvensen av att vi lät motståndarna rulla boll blev att våra mittfältare fick jaga mycket och låta lungorna gå på högvarv. Men som bekant är det utvecklande och stärkande att bli trött. Utmaningen var att försöka ligga rätt i positionerna och försöka vårda boll när tillfälle väl gavs. Och jag tycker nog att grabbarna lyckades bra med den uppgiften. I backlinjen är det som alltid tryggt i mitten med Rasmus och Oliver. Och nu fick de sällskap av två väldigt snabba kompisar på ytterpositionerna. Det blev sällan riktigt farligt i eget straffområde. Tillsammans med Hampus i mål löste de sina uppgifter med högsta betyg.


Det blev på många sätt en underhållande och märklig match. Våra rödblå grabbar gör en imponerande insats mot ett oerhört bra motståndarlag fyllt med spelskickliga spelare. Bollinnehavet är väl sådär 80-20 till BOiS fördel och det är vi som skapar de hetaste målchanserna. Och självklart ska en BOiS-spelare ha rött kort när han sätter 12 dubbar under knät på Jonathan efter knappa 20 minuter. Där och då är matchen på randen till att urarta. Det är ett synnerligen allvarligt påhopp som borde bestraffas helt annorlunda av såväl domare som motståndarnas ledare.


Matchen igenom är det BOiS som för spelet och vi som gång på gång sårar dom i djupet. Helt enligt spelplanen. Efter halvtimman sätter Marcus sitt första av två mål. Han är iskall när han kommer fri med målvakten, rundar honom och vispar in 0-1 i tom bur. Vi går till halvtidsvila med en go känsla i kroppen. Andra halvlek hinner knappt börja innan Hannes får boll på egen planhalva, dribblar bort två motståndare, går i djupet och levererar ett smörpass till ismannen Marcus som kallt placerar in 0‑2. Därefter går BOiS ”all-in” och levererar ett massivt tryck. Åtminstone fram till vårt straffområde som vi äger. Matchens bäste spelare (som tyvärr är randig), John Ebere Ekeh, dunkar in reduceringen med ett vackert långskott och kvitterar dessutom en stund senare på en tilltrasslad situation efter hörna. Där har BOiS flyt - några minuter tidigare har vi haft världens chans att ”döda” matchen med 1-3. Vi gör en ny blixtomställning med Calle som levererar ett friläge till Rasmus (som tagit en 70-meterslöpning) och fri med målvakten avslutar skolboksenligt men men men, tyvärr gör hemmamålvakten en strålande räddning. 


De sista 15 minuterna borde enligt mig inte spelats. Det är becksvart, regnar och det går inte att se bolluslingen. Risken för skador är överhängande och jag vädjar förgäves till båda motståndarledare och domare att avbryta matchen. Summa sumarum så spelar vi due-due borta mot seriens bästa lag. Vi har en stolpträff, bränner två frilägen, har ett par straffliknande situationer mot oss, har sämsta (eller bästa?) tänkbara uppladdning, får en del domslut mot oss och levererar en kanonmatch. Hedra dem som hedras bör:


Hampus – stabil i målet, chanslös på båda målen och gör en fin räddning i slutet av matchen.

Anton – formidabel debut som högerback, snabb och brytsäker.

Oliver – kung i försvaret, vågar anfalla.

Rasmus – kejsare i försvaret, lugn som en filbunke och vågar anfalla.

Gustav – ligger hela tiden rätt och väldigt bra blick för positionsspelet.

Kalle – har världens största lungor, bra passningsfot och är dynamisk i sitt spel.

Walter – kapten med den äran, snackar bra och gör medspelarna bättre, ovärderlig vid fasta situationer.

Jonathan – har världens näst största lungor, illa tacklad men reser sig och gör 80 bra minuter.

Hannes – bra positionsspel, väldigt stresstålig i passningsspelet och kung i huvudspelet.

Morgan – ger alltid hundra, levererade ett kvalitetslyft med det egna spelet.

Calle – tillför laget en ny dimension, borde vara självskriven i A-laget.

Marcus – skyttekung som alltid gör sitt bästa, Mr 100-procent.

Laget – fem plus!

Fansen – fem plus!


Nu ser vi fram emot derbyt mot Trelleborgs FF på Vanningen IP lördag 26 september. Avspark 12.15. Välkomna!


//Bosse

Ända in i kaklet med VIF U17
2015-09-07 07:12

Vellinge IF:s U17-trupp har de senaste veckorna mer liknat FC Sjukstugan efter en sällan skådad frånvarolista på grund av sjukdomar och skador. Trots detta har grabbarna efter sanslösa kämpainsatser malt sönder motståndarna i P17 Skåneserien och spelat hem full pott – tre raka segrar mot Husie, Sövestad och Lindesborgs FF 1948. Det är inget annat än imponerande. Härnäst väntar Åhus Horna (söndag) och då hoppas vi på ytterligare bra insatser på och utanför plan. Och att vi har några grabbar tillbaka. Men först en kort resumé om matcherna som gått.


Vellinge IF v Husie IF (4-2)

Tidigare usla B-plan på Vellinge IP har genomgått en förvandling från sämre åkerjord till en tät och fin gräsplan av Skåneseriekvalitet. Här har planskötarna gjort ett ypperligt arbete och skapat ett bra alternativ till A‑plan när denna av olika skäl inte går att använda till matchspel.


Matchen som helhet är inte så mycket att orda om (egentligen). Samtliga rödblå grabbar, inklusive Linus Wallin som dammade av dojjorna för en match, gjorde en fantastisk kämpainsats. Spelet på båda planhalvorna höll av någon outgrundlig anledning måhända inte Skåneseriekvalitet. Men vi får göra väldigt många positionsbyten och det tar några matcher att spela in sig i dessa. Och det var bra stämning både på och bredvid plan. Alla verkade trivas på Vellinge IP. Och mest trivdes Marcus som nästan på egen hand sänkte Husie – två läckra solomål i formel 1-fart gav grabbarna en trygg 2-0 ledning innan paus. Trodde vi. Men på en vänsterhörna för Husie stod vi och sov i eget straffområde och så var det oväntat reducerat precis innan halvtidsvilan.


I andra halvlek blir det tre ”bjud-mål” och tack och lov var det gästerna som var de mest generösa. Först lallar Rasmus iväg en ”tvål” som målvakten tappar in och sen rensar en Husieförsvarare bollen på en lagkamrats hand i eget straffområde med straff för Vellinge som följd. Gustav tackar och bugar och fintar målvakten till ena hörnet och trycker bestämt in 4-1 i det andra hörnet. Det är lugnt i ca en minut och sedan ligger vi lite fel i positionsspelet, är väl mesiga i försvarsspelet och vips är det reducerat. Men närmare än så kommer aldrig Husie och sett över hela matchen är Vellinge värdiga vinnare.


Sövestads IF v Vellinge IF (2-3)

Sövestads IP strax utanför Ystad är en liten idyll i sig – inklämt mellan kossorna ligger två finfina gräsplaner med en schyst grillvagn emellan. När väl de nya omklädningsrummen är klara har Sövestadsgrabbarna många härliga timmar att se fram emot på deras IP.


De många åskådarna fick uppleva en gastkramande match i Mexico-hetta. Det var i det närmaste olidligt varm och båda lagens spelare drack mycket för att över huvud taget kunna stå upp i värmen. Spelkvaliteten var ruggigt bra med tanke på värmen. Båda lagen ansträngde sig för att spela fotboll med fart, rörelse och konstruktiva spelvändningar. Redan i tredje matchminuten placerar Jonathan in 0-1 via ribban efter en vänsterhörna. Tjugo minuter senare målar Marcus sin vana troget och vi går till halvtidspaus med en välförtjänt tvåmålsledning. Sövestad har dock visat upp många kvaliteter och kommer stundtals i första halvlek väl enkelt in centralt mellan mittfält och försvar. Så vi är varnade och behöver gå ut med ett litet kompaktare och mer samspelt lag till andra halvlek.


Allt är bra i åtta minuter. Sedan blir vår målvakt Anton målchansutvisad och Hannes får hoppa in i mål. På den efterföljande straffen är Hannes två millimeter från att göra en kanonräddning – han ligger som en panter i luften men straffen är för hård och för nära vänstra stolproten och hemmalaget har reducerat till 1-2. Hemmapublik, hemmaspelare och hemmaledare vädrar morgonluft. Då är vi ofina nog och gör matchens mål. Vid en blixtsnabb omställning kör vi ett ryskt klapp-klapp spel i Sövestads straffområde. Marcus, Jonathan och Morgan visar proffsen hur fotboll ska spelas och det är underbara 1-3 i hettan. Vi lyfter oss trots en spelare mindre på plan och sen känns det som att marken under oss försvinner. Först bränner vi en straff och en straffretur. Och sen efter lite flipperspel i eget straffområde tåfisar Sövestad in 2-3 i bortre burgaveln. Fram till dess har grabbarna kämpat som galärslavar. Sedan lyfter de sig ännu mer och bragdspelar sista dryga tio. Sövestad öser på, vi får Marcus femminutersutvisad, och ändå är det vi som åker hem med alla tre pinnarna. Och vi gör det rättvist. För trots allt är vi det lite bättre laget med lite högre kvalitet. Och då vinner man oftast. Och nästan alltid med den inställning som de rödblå grabbarna visade upp.


Vellinge IF v Lindesborgs FF 1948 (3-2)

Mycket är redan sagt om grabbarnas attityd på plan i tidigare matchreferat. Och ändå var det bara en försmak av vad som skulle komma i matchen mot Lindesborgs FF 1948. För att över huvud taget kunna spela match dammade denna gång Jonathan Markl av sina dojjor och blott 13-årige Felix Eriksson gjorde sin debut i Skåneserien för Vellinge IF U17. Och som de gjorde det!


Vi fick sätta ihop en helt ny backlinje innan match vilket skulle visa sig fungera alldeles utmärkt. Vårt försvarsspel var hela tiden väldigt bra och otroligt disciplinerat. Matchplanen fick bli att vi skulle spela kompakt och gå på snabba omställningar. Vi fick oväntad hjälp med målskyttet då Jonathan skruvade en hörna direkt i mål efter dryga halvtimman spelad. Strax före halvtidsvilan skickar vi också in 2-0 helt enligt matchplanen. Målet var en kontring där Gustav driver upp bollen på vänsterkanten och spelar in bollen till Marcus som såg ut att missa chansen men på något sätt lyckades tråckla in bollen med lilltån. I halvtid pratade vi om att vara noggranna i vårt försvarsspel – håller vi nollan i 2:a halvlek så vinner vi matchen...


Lagen känner på varandra i inledningen av andra halvlek. Det böljar lite fram och tillbaka men så gör vi ett kämpamål till 3-0 i mitten av halvleken. Vår för dagen nya målvakt, ordinarie mittfältsgeneralen Walter, gör en perfekt utspark som Marcus skarvar vidare till Jonathan. I kamp med två försvarsspelare petar Jonathan in 3-0 med fel fot och vi myser på sidlinjen. Efter 3-0 målet ska vi "bara" spela av matchen men då börjar det visa sig att vi bara har en avbytare och att flera av spelarna börjar bli trötta då de varit sjuka och inte kunnat träna ordentligt. Lindeborg får en frispark som det blir mål på. De får blodad tand och känner vittring och ett par minuter senare reducerar de till 3-2. Sista kvarten blir jobbig för vår del men vi lyckas rida ut stormen genom att visa lejonhjärtan och kämpa furiöst. 


Vi kan inte nog uttrycka den stolthet vi känner efter matchen. I denna match får samtliga hemmaspelare 5+. Mathias, Jonathan Markl och Felix kämpade fantastiskt som ytterbackar. Våra innerbackar Hannes, med avgörande glidtacklingar, och Oliver, som spelade sista kvarten med krampkänningar, är grymma. Walter, som i avstängde Antons frånvaro vaktade målet, avstyrde flera farliga situationer med fötterna. Mittfältet med Gustav, Kalle, Jonathan, Albert och Morgan sprang vardera en mil och slutligen Marcus som dels gjorde mål (som vanligt) men idag var det framför allt hans osjälviska försvarsarbete som vägde tyngst. WOW. Våra rödblå grabbar är helt enkelt BÄST.


//Bosse

Det glittrar om VIF U17
2015-08-22 09:06

Förvisso föll VIF U17 hemma mot duktiga IFK Simrishamn med uddamålet i gårdagens match i P17 Skåneserien. Men sett till de senaste fyra matcherna har det glittrat om laget.


I näst sista matchen innan sommaruppehållet spelade vi utan avbytare borta mot ett av seriens absolut bästa lag, Eslövs BK. Trots (eller kanske tack vare) förutsättningar som motståndets kvalitet, bortaplan, inga avbytare och sen starttid levererade grabbarna en kanoninsats och är faktiskt det bättre av de två lagen. Vi gör en klockren taktisk prestation som tar udden av Eslövs normalt briljanta offensiva spel. Och vi tar välförtjänt en poäng med oss hem efter 2-2 i en match där vi hämtat in två underlägen efter fina mål av Kalle och Nandor.


I vårsäsongens sista match spelar vi hemma mot GIF Nike som vid den tidpunkten lite oväntat var serieledare i Skåneserien. Vi startar första halvlek lite halvhjärtat och passningskvaliteten är lite si så där i båda lagen. Däremot är vi något mer spelförande och när Nike sprider sina skott högt över målramen är vi lugna som filbunkar vid sidlinjen. Marcus gör förlösande 1-0 strax innan halvtidsvilan och i andra halvlek är det bara ett lag på plan – VIF U17. Vi får äntligen igång vårt vägvinnande spel och springer iväg till 5-0 innan Nike får tröstmåla i slutet av matchen. Och det ska sägas att de var förtjänta av att göra åtminstone ett mål. Matchen slutade 5-2 och utöver Marcus (2) så gör även Jonathan (2) och Morgan (1) mål.


Höstsäsongen inleder vi borta mot serieledarna Högaborgs BK. Ett lag som krossade oss hemma i våras efter misslyckad offensiv taktik i andra halvlek och dålig inställning/attityd. Lås oss säga direkt att Högaborg är ett grymt bra lag. De inledde med en sällan skådad offensiv som tog luften av publiken. De hade bra fart, bra rörelse och ett fantasirikt spel. Mixen av små tekniska spelare och stora gedigna försvarsspelare är till Högaborgs fördel. Till på köpet lyckades de med en frisparksvariant och fick redan i fjärde spelminuten 1-0. Efter att ha varit totalt utspelade i 15 minuter gör VIF U17 en ”MFF-resning” och tar upp kampen på allvar. Sakta men säkert hittar vi först rätt i våra defensiva positioner och börjar sedan hota allt mer offensivt. Vi skapar och bränner två grymma frilägen (pass till kompisen och det är öppet mål…) samt blir blåsta på en solklar straff. Vi har flera hörnor och frisparkar som vi skickar rätt åt skogen (om det nu funnits någon skog) i den hårda blåsten. Det är tufft att gå till halvtidspaus med underläge men ändå skönt att känna att vi är med i matchen på allvar.


Andra halvlek inleds lite avvaktande från båda lagen. Lite som två boxare som känner på varandra. Men så slår Kalle en ”Kalle Kjellman-patenterad” frispark rätt på skulen på Walter som vackert och välförtjänt nickar in kvitteringen. Fem minuter senare på ytterligare en fast situation (hörna) dimper bollen så småningom ner till Walter som retfullt halvmissar in 1-2 ledning. Låt oss säga att det var bra att Walter inte hann knipsa tånaglarna innan det ”skottet”. Ytterligare fyra minuter senare får vi 1-3 när Jonathan wobblar iväg ett långskott som målvakten tappar in. Vi bränner ytterligare ett friläge (pass till någon av kompisarna och det är öppet mål) och vi har en förrädisk känsla av att matchen är vunnen. Då får vi först en spelare utvisad, sen får vi ytterligare en spelare utvisad och som lök på laxen gör vi ett tekniskt fel i eget straffområde med straff och 2-3 som följd. Då återstår det minst sex minuter och Högaborg griper efter våra strupar. Men. Grabbarna står upp som kungar och viker inte en millimeter. Istället spelar de lugnt och fint av matchen och Högaborg skapar inte en målchans värt namnet. Vi åker hem till Vellinge med alla tre pinnarna och det känns förbaskat bra och rätt.


Så till gårdagens match på A-plan i Vellinge. Enkelt sammanfattat så var det en typisk kryssmatch som IFK Simrishamn gick segrande ur med 1-2 efter ett fatalt domarmisstag. Men det är också att göra det väl enkelt för sig. Alla gör misstag. Även domare. Och vi har oss själva att "skylla" som inte presterar tillräckligt bra.


IFK Simrishamn är som vi skrev i våras ett vältränat lag med många kvaliteter. Vi går in i matchen med bra känslor men lyckas inte leverera samma kvalitet som i de senaste matcherna. Vi har ett jätteläge att göra 1-0 tidigt i matchen men avslutar svagt. Vi gör 1-0 på ett inlägg i bortre krysset som domaren felaktigt blåser av för offside. Istället är det Simrishamn som lite slumpmässigt hänger in 0‑1 bakom Anton efter en hörnretur några minuter innan halvtidsvilan. Det är en fin kamp mellan grabbarna. Hårt men schyst. Däremot är vårt eget spel i första halvlek av mindre bra kvalitet. Vi pratar för lite med varandra och stressar bort massor av bollar. I pausen pratar vi om vad vi kan göra bättre i andra halvlek.


Andra halvlek börjar med att en Simrishamnspelare får iväg ett jätteskott som dyker ner under ribban och det är 0-2. Det är en inledning som är allt annat än bra. Men grabbarna ger inte upp utan höjer sig avsevärt i andra halvlek. Det är en rolig match med mycket kamp och det gäller för lagen att ta vara på de målchanser som dyker upp. Fram till timman spelad kunde vi gjort det bättre. Sen kommer matchens vackraste mål när Jonathan lyfter in bollen till Marcus som med bringan tar ner bollen mellan mittbackarna och kallt rullar in reduceringen till 1-2. Det är inte bara vackert. Det är ett fantastiskt mål som gjort för en skolbok. Sista halvtimmen kämpar vi frenetiskt för åtminstone ett kvitteringsmål. Hampus har ett långskott i ribban och vi har en del halvchanser. Men Simrishamn är bra och har sett över 90 minuter marginalerna på sin sida denna gång. Det är som sagt en typisk kryssmatch där vi blir helt lottlösa. Det känns lite snopet men som tur är så spelar vi match igen redan på onsdag. Och då xxxxxx…


Värt att notera. Vi hälsar Anton Säll tillbaka till gemenskapen i VIF U17! Fler spelare är på ingång vilket värmer alla rödblå spelare, ledare, fans och vänner.


//Bosse

Ny tränare för VIF U17
2015-07-28 07:22
U17-träningarna har åter startat efter årets sommaruppehåll. Och det med en ny tränare: Johan Höglund. Johan har tidigare varit ungdomsledare i klubben under många år. Under våren 2015 har Johan tränat några av ungdomslagen i BK Höllviken.
Rättvisemärkt torsk...
2015-05-30 10:18
Vellinge IF v Landskrona BoIS ur ett enögt rödblått lagledaröga...

Fredagens hemmamatch mot ett toppat Landskrona BoIS slutade med en klar hemmaförlust 1-4. Vi förlorade mot ett för dagen bättre och mer välspelande lag. I första halvlek ligger vi för långt ifrån de randiga i närkampsspelet och är lite slappa i försvarsspelet. Detta blir bättre under andra halvlek. Sammanlagt bränner vi 6 helt rena frilägen och det duger inte mot så duktiga lag som BoIS. Vi bryter ihop, kommer igen och ser fram emot nästa helgs bortamatch mot Trelleborgs FF. Då xxxxxx... Matchens rödblå players: Oliver, Gustav och Marcus. Well played BoIS.

//Bosse
Spelade matcher
Fre 9/10 18:30
1 - 3  
Sön 4/10 13:00
3 - 0  
Lör 26/9 12:15
2 - 3  
Ons 16/9 18:00
2 - 2  
Sön 13/9 15:30
1 - 3  
Tor 3/9 19:30
3 - 2  
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Vellinge Idrottsförening, 06/10 16:00 
Vellinge Idrottsförening, 29/09 09:29 
Vellinge Idrottsförening, 26/09 08:03 
Vellinge Idrottsförening, 04/09 16:10 
Vellinge Idrottsförening, 16/08 11:17 
 
VI TACKAR ALLA VÅRA SPONSORER